FAQ - Vanliga frågor:

Frågor om Lumio

Nej, det behöver inte kosta pengar att arbeta i Lumio.


Du kan skapa ett gratiskonto och få tillgång till alla funktioner och spara upp till 50MB lektioner. För att få tillgång till obegränsat lagringsutrymme behöver du köpa en licens på SMART Learning Suite som innehåller både Lumio och SMART Notebook Plus.På SMARTKlubben finns kostnadsfria webbinarier, instruktionsfilmer, självstudier, lathundar, färdiga lektioner och mycket mer.

När licensen på SMART Learning Suite går ut kan du enbart spara 50MB lektioner. För att kunna skapa och spara fler lektioner behöver du köpa en licens på SMART Learning Suite som innehåller både Lumio och SMART Notebook Plus.Frågor om SMART Notebook

Nej, det behöver inte kosta pengar att arbeta i SMART Notebook.


Du kan välja att arbeta i gratisversionen av SMART Notebook som innehåller alla grundfunktioner som krävs för att skapa interaktiva lektioner.


För att få tillgång till alla plus-funktioner behöver du köpa en licens på SMART Learning Suite som innehåller både SMART Notebook Plus och Lumio.


 

Som medlem i SMARTKlubben får du tillgång till kostnadsfria webbinarier, instruktionsfilmer, självstudier, lathundar, färdiga lektioner och mycket mer.

Om det finns en liten vit pil nere i listen på din datorskärm, klicka på den och se om ikonen ligger där. Då kan du klickdra ner den till listen.

Om ikonen inte finns under pilen klickar du istället på START-flaggan längst ner till vänster på din datorskärm. Skrolla ner till mappen som heter SMART Technologies. Klicka sedan en gång på det som heter SMART System-menu. Nu hittar du Notebook-ikonen antingen i listen längst ner till höger på din datorskärm eller under den lilla vita pilen.

När licensen på SMART Learning Suite går ut övergår SMART Notebook Plus till grundversionen SMART Notebook. Du kan fortsätta att arbeta i SMART Notebook som vanligt men vissa plusfunktioner slutar att fungera.Frågor om SMART Board skärmar

På SMARTKlubben finns kostnadsfria webbinarier, instruktionsfilmer, självstudier, lathundar, färdiga lektioner och mycket mer.

Energy Star är ett certifikat som delas ut av U.S. Environmental Protection Agency and Department of Energy till produkter som uppfyller stränga krav på låg energiförbrukning. SMART Board iQ och SMART Board Pro har en mycket lägre energiförbrukning än skärmar från andra leverantörer. Dels drar SMART Board iQ och SMART Board Pro mindre när den används, dels är det möjligt att aktivera närvarosensorer som gör att skärmen går ner i viloläge när rummet är tomt.

Ofta räcker det med att torka av skärmen med en trasa fuktad med rent vatten. Om det inte räcker kan man använda rengöringsmedel anpassad för skärmar eller fönsterputs. Spreja inte direkt på SMART Board utan spreja på en mjuk trasa som du sedan använder för att putsa tavlan med. Det får inte rinna ner rengöringsmedel i pennfacket där det finns elektronik.

Kontrollera att USB-kabeln mellan SMART Board och dator är korrekt kopplad och att den inte glappar.

Aktivera SMART Ink genom att klicka på START-flaggan nere i vänstra hörnet på datorskärmen, skrolla ner till mappen som heter "SMART Technologies" och klicka sedan på "SMART-inställningar". I pop up-rutan som öppnas klickar du på "SMART Ink-inställningar" och bockar sedan i rutan "Starta SMART Ink när du loggar in". Vissa hemsidor och webbläsare stöds inte fullt ut av SMART Ink. Kontrollera detta.

Serienumret på SMART Board skärm finns på sidan eller på undersidan.

Frågor om SMART Board tavla med projektor

Ofta räcker det med att torka av skärmen med en trasa fuktad med rent vatten. Om det inte räcker kan man använda whiteboardrengöring eller fönsterputs. Spreja inte direkt på SMART Board utan spreja på en mjuk trasa som du sedan använder för att putsa tavlan med. Det får inte rinna ner rengöringsmedel i pennfacket där det finns elektronik.

På SMART Board 600-serien:

Om ni upplever att pennorna inte fungerar till er tavla, kontrollera då om det ligger smuts i pennfacket. Det finns nämligen rörelsesensorer i pennfacket som känner av att ni lyfter er penna. Ligger det damm för sensorn så förstår inte tavlan att ni lyft en penna.

På alla SMART Board:

Kontrollera att USB-kabeln mellan SMART Board och dator är korrekt kopplad och att den inte glappar.

Om ditt pennfack lyser rött, orange eler blinkar grönt, läs artikeln nedan ”Vad betyder färgerna på statuslampan på mitt pennfack?”

Aktivera SMART Ink genom att klicka på START-flaggan nere i vänstra hörnet på datorskärmen, skrolla ner till mappen som heter "SMART Technologies" och klicka sedan på "SMART-inställningar". I pop up-rutan som öppnas klickar du på "SMART Ink-inställningar" och bockar sedan i rutan "Starta SMART Ink när du loggar in". Vissa hemsidor och webbläsare stöds inte fullt ut av SMART Ink. Kontrollera detta.

Om tavlan inte lyser fast grönt tar du kontakt med din SMART ackrediterade återförsäljare.

  • SMART Board tavla - i nedre högra hörnet på tavlan, på ramens utsida
  • SMART Interaktiv projektor - på ovansidan av projektorn

Tabellen gäller SMART Board tavlor i 600-serien och 800-serien. De fungerar på samma sätt men istället för att strömknappen blinkar har 800-serien en separat lampa för att indikera fel.

 

Tabell: Vad betyder färgerna på statuslampan på mitt pennfack?

Lampa

Status

Förklaring/Åtgärd

AV

Saknar ström

Datorn kan vara avstängd eller så är kabeln frånkopplad från datorn på en 600 tavla. På 800 måste ni kontrollera strömkabel och/eller projektorn.

Lyser grönt

Tavlan fungerar

Inget behövs göras.

Blinkar grönt

SMART produktdrivrutiner är inte installerade eller körs inte.

Ladda ner produktdrivrutinerna.

Lyser rött

Tavlan får ström men har ingen kontakt med datorn

Kontrollera vad det står i SMART:s kontrollpanel på datorn eller kontakta tekniker.

Orange
(600-serien)

Kontroller behöver göra en återställning

Återställ igenom att trycka på “reset” knappen i minst tre sekunder. (Kontakta tekniker om ni inte hittar den)

Blinkar orange (600-serien)

Firmware uppgraderas

Vänta tills uppdateringen är klar.

 

Troligen har någon kommit åt tavlan/skärmen eller så har ni nyligen haft service på den. Det krävs en kalibrering och orientering av din SMART Board. Se artikel nedan ”Hur kalibrerar jag min SMART Board?”

Det finns många olika sätt att kalibrera tavlan, men gemensamt för alla tavlor är att du kan klicka på den

lilla Notebook-ikonen längst ner till höger på din datorskärm och välja Rikta. (På en Mac finns ikonen oftast uppe till höger på skärmen). Följ sedan instruktionerna på SMART Board till kalibreringen är klar. Om du inte hittar Notebook-ikonen läs nedan artikel "Jag hittar inte Notebook-ikonen längst ner till höger på min datorskärm".

Om din projektor inte startar och dess ledlampor lyser eller blinkar så bör ni alltid kontakta er SMART ackrediterade återförsäljare för felsökning. Lamporna indikerar att det är fel på projektorn och en tekniker kan läsa av vad det innebär. En kombination som kan vara bra att komma ihåg även för användare är att när strömlampan lyser orange och diagnostiklampan blinkar rött är det troligen lampan som är trasig och det kan då räcka med att byta ut denna.

Om du har ställt in skärpan på projektorn och du fortfarande upplever att bilden är otydlig eller att det lyser dåligt kan det vara dags att byta lampa på projektorn, alternativt byta kabel. Ring och be din SMART ackrediterade återförsäljare om råd och hjälp.

Du måste rikta din projektor bättre och eventuellt ändra upplösning på din dator. Bilden ska täcka hela din SMART Board och följa den kant i kant. Om du inte får till det ringer du till din SMART ackrediterade återförsäljare och ber om hjälp.